Persoonlijke Begeleiding

Het is mijn missie is om je te helpen om je veilig(er),  meer thuis en relaxed te gaan voelen in je lichaam. Emotionele en psychische klachten worden dikwijls veroorzaakt door een gedereguleerd zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel is gevormd door onze biologie en onze biografie. Toen we jong waren hebben we dikwijls niet geleerd hoe we ons het beste kunnen reguleren, waardoor we last krijgen van klachten. De therapie die ik aanbied, is in eerste instantie gericht op psycho-educatie, tools en technieken om hier anders mee om te leren gaan, waarna het omgaan en verwerken van trauma meer toegankelijk is en het een natuurlijk onderdeel van het helingsproces wordt. Loslaten is hip, iedereen is wel ‘iets’ aan het loslaten. Voor mij gaat het erom om allereerst je emoties te kunnen observeren, om ze vervolgens te kunnen toelaten, pas daarna kun je ze loslaten.

Ik begeleid mensen die last hebben van somberheid of depressies, angst en paniek, relatie- en gezinsproblemen (incl. scheiding en stiefouderschap/ samengestelde gezinnen), stress, burnout en werkgerelateerde problemen.

Raak je dikwijls ontregeld of voel je je snel overprikkeld? Of herken je je in een of meer van de onderstaande gevoelens of gedachtes?

  • Zit je vaak in je hoofd en wil je graag meer op je intuïtie vertrouwen?
  • Zie je tegen dingen op en/of schuif je belangrijke zaken voor je uit?
  • Wil je meer tijd om echt iets voor jezelf te doen?
  • Zou je wat vaker ontspannen en tevreden willen zijn?
  • Heb je het gevoel dat je er niet toe doet?

 

Tijdens een traject leer ik je bepaalde oefeningen aan, die je helpen om meer bewust te worden over wanneer en hoe je in deze negatieve emoties verstrikt raakt. We gaan dan samen kijken hoe je er anders mee kunt omgaan zodat je er minder last van hebt. Door deze bewustwording zul je zowel veer – als draagkracht ontwikkelen en kun je beter omgaan met wat er op je pad komt. 

Individuele Therapie

Individuele therapie bestaat uit persoonlijke begeleiding waarbij we diepgaand zullen onderzoeken waar blokkades liggen, hoe deze zijn ontstaan en vooral hoe je ze kunt ontmantelen en uiteindelijk opheffen.

Tijdens de sessies zul je leren om je emoties beter te begrijpen en leer ik je een reeks praktische tools en technieken die je helpen om meer bewust te worden over wanneer en hoe je in negatieve emoties verstrikt raakt. We gaan samen kijken hoe je ze kunt herkennen en reguleren zodat je er minder last van hebt. Door negatieve emoties raken we vaak het contact met ons lichaam kwijt. Een belangrijk gevolg van de therapie is dat je je meer thuis en relaxed zal gaan voelen in je lichaam. Dit zal een gunstig effect op je gevoel van welzijn hebben: je voelt je ontspannen, energieker, zelfverzekerder en in verbinding met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen! Door deze bewustwording zul je steeds evenwichtiger en liefdevoller in het leven staan.

In mijn therapiewerk maak ik gebruik van verschillende methoden en technieken. Belangrijke basis van mijn werkwijze ligt in de methoden van de Polyvagaal Therapie (lichaamsgerichte therapie),  Traumatherapie, Mindfulness en Acceptance & Commitment Therapie (ACT). Het zijn zeer praktische en behulpzame methoden bij het leren begrijpen van gevoelens, gedachten en gedragspatronen die verstorend zijn geworden in het leven. 

 

Polyvagaal Therapie: Reguleer je emoties in plaats van dat zij jou reguleren

Bij Polyvagaal Therapie onderzoeken we hoe je autonome zenuwstelsel jou en je emoties beïnvloedt. Door een aantal eenvoudige oefeningen leer je de reacties van je lichaam kennen en leer je vervolgens hoe jezelf en je emoties kunt reguleren, zodat je meer grip krijgt op stress, somberheid, angst, woede of andere negatieve emoties. Zodat je je thuis gaat voelen in jouw lichaam. 

Bijgaand filmpje geeft een heldere uitleg over de Polyvagaal Theorie. 

Het reguleren van je autonome zenuwstelsel geeft veel ruimte en zorgt er in veel gevallen voor dat de klachten grotendeels opgelost of sterk verminderd zijn. In sommige gevallen is het nodig om daarna nog traumawerk te doen waarbij we dan een aansluitend een vervolgtraject kunnen doen met andere interventies.

Tijdens de intake en het verdere traject zullen we samen onderzoeken welke technieken het best geschikt zijn voor jouw hulpvraag en passen bij jouw zenuwstelsel. 

“The past is gone, the future is not yet here, and if we do not go back to ourselves in the present moment, we cannot be in touch with life.”

Zenuwstelsel Intensive

In 4 ochtenden de basis leren om jezelf, je zenuwstelsel, stress en emoties te reguleren. 

In de groeps-intensive (max. 6 deelnemers) gaan we naast eenvoudige uitleg over hoe je zenuwstelsel, emoties en stresssysteem werken, vooral veel oefenen. Aan de hand van deze oefeningen leer je op een intensieve, effectieve en ook leuke manier je zenuwstelsel beter kennen en leer je op een concrete manier je lichaam, gevoel, gedrag en gedachten reguleren. Met als output een persoonlijk reguleringsplan.

Een groepsetting zorgt voor een ondersteunende omgeving, waarin we met elkaar kunnen oefenen en van elkaar leren. Een ander belangrijk aspect van werken in de groep is dat we door het delen van ervaringen, elkaar inspireren, inzichten kunnen verkennen en alternatieven kunnen onderzoeken. 

De volgende serie van 4 ochtenden start in maart – de ochtend duurt van 9:30 tot 12:30 en vindt plaats in Amstelveen. Meer informatie over data, kosten en locatie kun je vinden via deze link.

Centraal in deze 4 ochtenden staat de Polyvagaal Theorie gecombineerd met de meest effectieve technieken uit o.a. Somatic Experiencing, Mindfulness, Acceptance & Commitment Therapie (ACT), Non-verbale therapie en Radical Compassion . 

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Online Therapie

Tijdens de Corona-periode hebben veel clienten online therapie gevolgd. Sommigen zijn zelfs zo enthousiast over deze manier van behandelen dat ze dat zijn blijven doen. 

Het voordeel van online begeleiding is dat je geen reistijd hebt, maar ook als je minder goed te been bent of liever vanuit thuis onderzoekt hoe je je emoties kunt reguleren in plaats van dat zij jou reguleren. 

Online therapie werkt op dezelfde manier als bij mij in de praktijk, alleen dan via een online videoplatform zoals Skype, FaceTime, Therapieland of Zoom. De sessies gaan dan via de computer, tablet of smartphone in plaats van bij mij op de bank. Voor de sessie stuur ik je een link en eventueel andere informatie (werkbladen) en dan gaan we samen aan de slag via het scherm in plaats van bij mij op de bank. 

Het is ook mogelijk om een combinatie te doen, waarbij je de ene keer naar de praktijk komt en we de andere keer digitaal afspreken. We kunnen dit bij de intake bespreken.