Persoonlijke Begeleiding

Het is mijn missie is om mensen te helpen om de weg (terug) te vinden van hun hoofd naar hun hart, zodat ze weer verbonden zijn met hun ware zelf, hun pijnlijke ervaringen uit het verleden loslaten en kunnen gaan leven in het NU.

Loslaten is hip, iedereen is wel ‘iets’ aan het loslaten. Voor mij gaat het erom om allereerst je emoties te kunnen observeren, om ze vervolgens te kunnen toelaten, pas daarna kun je ze loslaten.

Ik begeleid mensen die last hebben van somberheid of depressies, angst en paniek, relatie- en gezinsproblemen (incl. scheiding en stiefouderschap/ samengestelde gezinnen), stress, burnout en werkgerelateerde problemen.

Wil je graag een grotere verbinding tussen je hoofd en je hart en/of herken je je in een of meer van de onderstaande gevoelens of gedachtes?

  • Zit je vaak in je hoofd en wil je graag meer op je intuïtie vertrouwen?
  • Zie je tegen dingen op en/of schuif je belangrijke zaken voor je uit?
  • Wil je meer tijd om echt iets voor jezelf te doen?
  • Zou je wat vaker ontspannen en tevreden willen zijn?
  • Heb je het gevoel dat je er niet toe doet?

 

Dan is persoonlijke begeleiding waarschijnlijk iets voor jou. Tijdens een traject leer ik je bepaalde oefeningen aan, die je helpen om meer bewust te worden over wanneer en hoe je in deze negatieve emoties verstrikt raakt. We gaan dan samen kijken hoe je ze kunt ontmantelen zodat je er minder last van hebt. Door deze bewustwording zul je steeds evenwichtiger en liefdevoller in het leven staan.

Individuele Therapie

Individuele therapie bestaat uit persoonlijke begeleiding waarbij we diepgaand zullen onderzoeken waar blokkades liggen, hoe deze zijn ontstaan en vooral hoe je ze kunt ontmantelen en uiteindelijk opheffen.

Tijdens de sessies zul je leren om je emoties beter te begrijpen en leer ik je een reeks praktische tools en technieken die je helpen om meer bewust te worden over wanneer en hoe je in negatieve emoties verstrikt raakt. We gaan samen kijken hoe je ze kunt herkennen en reguleren zodat je er minder last van hebt. Door negatieve emoties raken we vaak het contact met ons lichaam kwijt. Een belangrijk gevolg van de therapie is dat je je meer thuis en relaxed zal gaan voelen in je lichaam. Dit zal een gunstig effect op je gevoel van welzijn hebben: je voelt je ontspannen, energieker, zelfverzekerder en in verbinding met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen! Door deze bewustwording zul je steeds evenwichtiger en liefdevoller in het leven staan.

In mijn therapiewerk maak ik gebruik van verschillende methoden en technieken. Belangrijke basis van mijn werkwijze ligt in de methoden  van de Polyvagaal Therapie (lichaamsgerichte therapie),  Past Reality Integration (PRI), Mindfulness en Acceptance & Commitment Therapie (ACT). Het zijn zeer praktische en behulpzame methoden bij het leren begrijpen van gevoelens, gedachten en gedragspatronen die verstorend zijn geworden in het leven. 

 

Polyvagaal Therapie: Reguleer je emoties in plaats van dat zij jou reguleren

Bij Polyvagaal Therapie onderzoeken we hoe je autonome zenuwstelsel jou en je emoties beïnvloedt. Door een aantal eenvoudige oefeningen leer je de reacties van je lichaam kennen en leer je vervolgens hoe jezelf en je emoties kunt reguleren, zodat je meer grip krijgt op stress, somberheid, angst, woede of andere negatieve emoties. Zodat je je thuis gaat voelen in jouw lichaam. 

Bijgaand filmpje geeft een heldere uitleg over de Polyvagaal Theorie. 

Het reguleren van je autonome zenuwstelsel geeft veel ruimte en zorgt er in veel gevallen voor dat de klachten grotendeels opgelost of sterk verminderd zijn. In sommige gevallen is het nodig om traumawerk te doen waarbij we dan een PRI traject of eventuele andere interventies zoals ACT kunnen inzetten.

Tijdens de intake en het verdere traject zullen we samen onderzoeken welke technieken het best geschikt zijn voor jouw hulpvraag. 

“The past is gone, the future is not yet here, and if we do not go back to ourselves in the present moment, we cannot be in touch with life.”

Thich Nhat Hanh

Relatietherapie

Als het niet lekker gaat in een relatie, kom je er dikwijls samen niet goed uit. Je kunt immers jezelf niet met je haren uit de modder trekken. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom het niet lekker loopt (bv. veel ruzie, onenigheid over opvoeding kinderen, uit elkaar gegroeid zijn, vreemdgaan, etc.). Het lukt beide partners niet om met open hart te communiceren. Iemand erbij halen, die jullie helpt om jullie patronen en mechanismes te doorzien en begrijpen, kan dan heel hel(p)end zijn. 

Tijdens de sessies (individueel en samen), zullen jullie leren om je emoties beter te begrijpen en leer ik jullie een reeks praktische tools en technieken aan, die helpen om meer bewust te worden over wanneer en hoe je in negatieve emoties verstrikt raakt, en ook hoe dit bij je partner werkt. We gaan samen kijken hoe je deze voor jezelf kunt ontmantelen en hoe dat jullie relatie beïnvloedt. Waardoor jullie meer begrip en compassie voor elkaar kunnen ontwikkelen zodat de liefde weer kan gaan stromen en jullie op een liefdevollere manier kunnen communiceren. 

Centraal in de relatietherapie staat de Polyvagaal Therapie gecombineerd met de meest effectieve technieken uit PRI Therapie, Oplossingsgerichte Therapie (van o.a. Michel Weiner Davis), Acceptance & Commitment Therapie (ACT)  en Mindfulness & Radical Compassion (van Tara Brach). 

“Where two people are open for contact, they will always be well no matter how big the problems they might be facing.”

Unknown

Online Therapie

Tijdens de Corona-periode hebben veel clienten online therapie gevolgd. Sommigen zijn zelfs zo enthousiast over deze manier van behandelen dat ze dat zijn blijven doen. 

Het voordeel van online begeleiding is dat je geen reistijd hebt, maar ook als je minder goed te been bent of liever vanuit thuis onderzoekt hoe je je emoties kunt reguleren in plaats van dat zij jou reguleren. 

Online therapie werkt op dezelfde manier als bij mij in de praktijk, alleen dan via een online videoplatform zoals Skype, FaceTime, Therapieland of Zoom. De sessies gaan dan via de computer, tablet of smartphone in plaats van bij mij op de bank. Voor de sessie stuur ik je een link en eventueel andere informatie (werkbladen) en dan gaan we samen aan de slag via het scherm in plaats van bij mij op de bank. 

Het is ook mogelijk om een combinatie te doen, waarbij je de ene keer naar de praktijk komt en we de andere keer digitaal afspreken. We kunnen dit bij de intake bespreken.