“Ik was bezig te worden wat anderen van mij verwachten, en ik had het zelf niet eens door”​

Mijn zoektocht naar een bewust leven: "van angst naar liefde"

“Lange tijd heeft angst mijn leven beheerst. Ik kon dit goed verbergen, voor anderen en vooral voor mezelf. Mijn zoektocht naar een zelfbewust leven begon toen ik ontdekte dat de wereld om mij heen een ander beeld had over wie ik was dan het beeld dat ik van mezelf had. Ik woonde in Londen en had een ‘gaaf’ leven vol hippe feestjes, verre reizen, mooie merkkleding en interessante vrienden. Ik werkte voor een multinational en moest een presentatie geven aan de ‘hoogste’ baas in Amerika. Ik vond het spannend en had het goed voorbereid. De presentatie ging goed, en aan het eind vroeg hij 10 vragen, ik wist er 9 – ‘daar kom ik nog bij u op terug’, antwoordde ik, maar van binnen stortte ik in, overtuigd dat mijn laatste uren bij het bedrijf geslagen waren… het liep anders, een aantal weken later maakte ik niet alleen promotie, maar kreeg bovendien ook nog een flinke salarisverhoging. Ik begreep er weinig van, ik had enorm in de angst gezeten om mijn baan te verliezen, er was duidelijk iets mis met hoe ik mezelf waarnam. 

Ik besloot om in therapie te gaan, cognitieve gedragstherapie, en leerde vooral op een rationele manier met mijn perfectionisme en faalangst omgaan. Het ging een tijdje goed, maar ik bleef me met grote regelmaat neerslachtig voelen. Ik hoorde over hypnotherapie en besloot dit te proberen. Nadat ik een aantal keer onder hypnose een flinke huilbui gehad had, voelde ik me een stuk beter, het leven voelde lichter, zowel qua zwaarte als helderheid. Het was tijdens deze periode dat ik voelde dat ik iets anders wilde, mijn hart wilde volgen. Ik besloot om ontslag te nemen bij het bedrijf waar ik werkte en terug te gaan naar Nederland, ik had behoefte aan warmte en dacht dit te kunnen vinden in mijn oude vertrouwde omgeving en bij bekenden. 

Terug in Nederland, viel het erg tegen, de warmte en verbinding waar ik naar op zoek was, vond ik niet, waardoor ik me nog eenzamer voelde. Ik was mid-dertig en wilde heel graag een vaste relatie en het allerliefst ook nog moeder worden. Bovendien werkte ik erg hard, omdat ik een bedrijf aan het opzetten was. Het voelde allemaal  erg veel en hoe moeilijk het ook was, ik wist dat ik er zelf niet uit kon komen. Ik besloot wederom hulp te zoeken, eerst bij een coach, daarna bij verschillende psychosynthese-therapeuten, ik deed familie-opstellingen, NLP, transactionele analyse en ook nog een cursus mindfulness. Ik kocht en las boeken, vastberaden en vol vertrouwen dat ik uiteindelijk een weg uit het zware gevoel zou vinden. Alles hielp me om een beetje dichter bij mijn gevoel te komen, maar korte tijd later voelde ik me weer neerslachtig, eenzaam en ellendig. 

Op een dag was de koek op, ik kon niet meer. Ik zat op de bank, en kon niet opstaan om naar mijn werk te gaan, een soort psychische verlamming en heel veel huilen (typische symptomen van een burn-out). Door traumatherapie ontdekte ik dat ik last had van veel angsten en overtuigingen die me blokkeerden. Ik heb ze leren onderzoeken en doorvoelen, waardoor ik op een andere, meer liefdevolle manier in het leven kan staan.

"Op een dag was de koek op, ik kon niet meer. Ik zat op de bank, en kon niet opstaan om naar mijn werk te gaan, een soort psychische verlamming en heel veel huilen"

Door dit proces waarbij ik de angst kon inwisselen voor zelfcompassie, werd ik zo gegrepen dat ik besloot om een opleiding tot traumatherapeut te volgen om zo ook andere mensen te kunnen begeleiden om dit te leren. Inmiddels ben ik, door mijn jarenlange ervaring als therapeut, ervan overtuigd dat het lichaam en ons zenuwstelsel een belangrijke rol speelt bij onze heling. Onverwerkte emoties van vroeger of nu gaan vast zitten in ons lichaam en dat veroorzaakt dikwijls klachten als angst, stress, burnout, depressie, verslavingen, relatieproblematiek, en de daarmee gepaard gaande klachten.

Sinds 2019 heb ik me verdiept via verschillende opleidingen en trainingen in de werking van het autonome zenuwstelsel en de Polyvagal Theory bij Stephen Porges en Deb Dana en Mindfulness & Radical Compassion by Tara Brach. Mijn enthousiasme hiervoor heeft er toe geleid dat ik vanaf 2022 trainingen geef over de werking van het autonome zenuwstelsel, polyvagaal theorie en emotie-regulering aan zowel cliënten als therapeuten.  

Ik sta nu zelfbewuster en liefdevoller in het leven. Het leven voelt niet meer zwaar, maar licht en vrij! Ik durf weer echt te voelen en dat is het allergrootste geschenk. Genieten van de lach van mijn dochter, een warme zonnestraal, een mooie wandeling rond de Poel, een fijn gesprek met mijn geliefde. 

En als ik me neerslachtig voel of vast zit, weet ik dat mijn zenuwstelsel mij een signaal geeft, en dat ik de veerkracht heb om te reguleren. Ik weet wat ik dan kan doen, alleen of met behulp van een ander. Leven vanuit verbinding met met mezelf, anderen en de wereld om mij heen. Ik ben dankbaar dat ik anderen mag helpen te ontdekken hoe zij dit ook kunnen leren. 

Missie & Passie

Mijn grootste passie is bewust leven, elke dag opnieuw, in alles wat ik doe, leven in contact met mijn gevoel in plaats van uit mijn hoofd, vanuit veiligheid in plaats vanuit angst, in verbinding met mezelf, anderen en de wereld om me heen.

Mijn missie is om cliënten te helpen zich veilig(er), meer thuis en relaxed te voelen in hun lichaam. Emotionele en psychische klachten worden dikwijls veroorzaakt door een gedereguleerd zenuwstelsel. Door kennis te krijgen over ons zenuwstelsel en waardoor we gedereguleerd raken kunnen we ontdekken hoe we onszelf kunnen reguleren, waardoor we veerkrachtiger worden en anders leren omgaan met de uitdagingen die het leven biedt. 

De weg naar een betere wereld begint bij onszelf – als we onszelf leren reguleren, en minder snel getriggerd worden dan heeft dit een positief effect op onze omgeving. Zoals Stephen Porges (grondlegger Polyvagaal Theorie) al zei: “Als je de wereld wilt verbeteren, begin dan met te zorgen dat mensen zich veiliger voelen”

Biografie & Opleidingen

In 1996 ben ik als Drs. Psychologie aan de Universiteit van Tilburg afgestudeerd. Naast verschillende management- en andere professionele trainingen, tijdens mijn internationale carrière in onderzoek en marketing, richt ik mij sinds 2008 weer op mijn eerste liefde: de psychologie. Sindsdien heb ik verschillende trainingen en opleidingen gedaan en combineer ik in mijn werk het beste van verschillende methoden in een geïntegreerde aanpak. 

Sinds ik in 2019 hoorde over de Polyvagaal Theorie, ben ik gefascineerd geraakt in de werking en invloed van het autonome zenuwstelsel op onze gevoelens, gedachten en gedrag en hoe dit ons leven beïnvloed. Werken met de regulering van het autonome zenuwstelsel, emotie-regulatie en een lichaamsgerichte aanpak staat nu centraal in het werk dat ik doe. 

Gevolgde trainingen en opleidingen

Transactionele Analyse (TA), Psychosynthese, Focussing, Thema Gecentreerde Interactie (TGI), Ademhalingstechnieken, Mindfulness, Oplossingsgerichte Relatietherapie, ACT (RINO) en de 4-jarige opleiding tot Past Reality Integration (PRI) therapeut.  

Voor lichaamsgerichte therapie heb ik trainingen gevolgd bij Deb Dana (opleiding Polyvagal Informed Therapist: Engaging the Rythm of Regulation) en bij Stephen Porges (grondlegger van de Polyvagal Theory) en Sue Carter over de Neurobiology of Love and Human Relationships en voor bij Mindfulness & Radical Compassion bij Tara Brach.   

Ik ben lid van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) en de NVPA (Nederlandse Vereniging voor Psychosociaal Therapeuten) en bezoek regelmatig inspirerende supervisie- en intervisiebijeenkomsten om zo professionele feedback te krijgen. 

Naast therapie vanuit mijn praktijk in Amstelveen, geef ik trainingen en workshops aan cliënten en therapeuten.

“The longest journey you will ever take is the 18 inches from your head to your heart.”