De Oosterse Legende van de Blauwe Vlinder

Een vader wordt weduwnaar en moet alleen de zorg dragen voor zijn twee dochters.  De meisjes waren slim, bijzonder leergierig en ook wat eigenaardig. Om hun voortdurende honger naar kennis te stillen, overstelpten ze hun vader met een stortvloed aan vragen. Soms wist de vader hun vragen op een wijze manier te beantwoorden, soms had hij er moeite mee om een gepast antwoord te vinden voor zijn twee dochters.

De vader besloot dat het goed zou zijn voor zijn dochters om wat tijd door te brengen in een andere, inspirerende omgeving. Hij stuurde ze daarom in de leer bij een befaamde leraar, die in een aangrenzend land woonde, op de top van een berg. Deze man stond bekend om zijn onmetelijke wijsheid en kennis. Hij zou zonder twijfel in staat zijn om alle vragen van de meisjes naar tevredenheid te beantwoorden.

De twee meisjes wilden de wijsheid van hun leraar testen en besloten om hem in de val te lokken met een strikvraag. “Welke vraag kunnen we hem stellen die hij niet zal kunnen beantwoorden?” vroeg het jongere zusje aan haar oudere zus. 

“Wacht hier, ik zal het je meteen laten zien,” antwoordde de oudere van de twee. De oudere zus ging het bos in en kwam binnen een uur weer terug. In  haar rok hield ze een blauwe vlinder verborgen. “Dit zal ons hulpmiddel zijn om de wijze man onze strikvraag te stellen. We gaan hem zoeken en ik zal de hele tijd deze vlinder in mijn hand vasthouden”. Als we hem gevonden hebben, dan vraag ik aan de wijze man of de vlinder die ik in mijn handen heb, dood is of levend. Als de wijze man zegt dat de vlinder nog leeft, dan knijp ik mijn hand dicht om de vlinder te doden. Als de wijze man juist zegt dat de vlinder dood is, dan zal ik hem vrijlaten. Het jongere zusje ging ermee akkoord. “Oh wijze,” zei de oudere zus, “Zou u ons kunnen vertellen of de vlinder die ik in mijn handen vast heb, levend of dood is?”. Hierop antwoordde de wijze man, met een ondeugende glimlach op zijn gezicht: “Dat hangt van jou af, hij ligt in jouw handen.”

Een inspirerend verhaal dat voor mij aangeeft dat we verantwoordelijk zijn voor ons leven.

De blauwe vlinder staat voor ons leven. Het is aan ons om te bepalen wat wij met dit leven willen doen.